Argentyna kojarzy się z pięknymi krajobrazami, bezkresnymi pampami, ośnieżonymi Andami, malowniczymi lodowcami w Patagonii, zmysłowym tangiem ale również ze wspaniałą kuchnią,która nie kończy się na wyśmienitym steku wołowym.
Polubiłam podczas podróżowania po Argentynie pochodzące z tego kraju empanady – są to bardzo smaczne pierogi z mięsem, owocami morza, warzywami, serem lub innym farszem – nie gotuje się ich jak nasze pierogi lecz piecze w piekarniku. dzięki pieczeniu są wyjątkowo smaczne i chrupiące.
Mogą stanowić przystawkę lub mogą być podawane jako danie główne.
W Buenos Aires serwuje się je wszędzie od bazarów gdzie miejscowi codziennie chętnie wpadają na lunch aż po ekskluzywne restauracje.
Po powrocie z Argentyny w pierwszy wolny dzień przygotowałam empanady, za którymi tęskniłam. Poniżej przepis – nie jest to skomplikowane i zachęcam Was do zrobienia takich pierogów – nie pożałujecie. A najlepiej robić je słuchając muzyki do argentyńskiego tanga, tak jak w restauracjach w Argentynie degustuje się empanady ogladając tańcząca zmysłowe tango parę w niemal każdej restauracji i podawać z wyśmienitym winem argentyńskim.
Etap 1
Przygotuj ciasto:
z mąki, masła, soli i ok. 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto, które powinno się łatwo rozciągać i nie kleić do rąk, można dodawać mąkę lub wodę. Uformuj kulę, owiń folią i na godzinę włóż do lodówki.
Etap 2
Podsmaż 1/2 kg mięsa wołowego
Etap 3
Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz chili. Smaż ok. 4 minuty
Etap 4
Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś przez 25 minut.
Etap 5
Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi – można zrobić widelcem nacięcia jak w grzebieniu.
Etap 6
Posmaruj powierzchnię pierogów roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.
Można podawać z sosem chili, sosem czosnkowym – to mój pomysł 🙂
Smacznego!