Indie kojarzą mi się ze „smakiem orientu”. Co to dla mnie oznacza?
Wyobraźmy sobie, że jesteśmy na ulicach Old Delhi, na lokalnym bazarze z owocami, warzywami i przyprawami. Zapachy i ładne i brzydkie, z reguły bardzo intensywne, „gęste” w rozgrzanym powietrzu, czasem zakręci się w nosie, gdy przejdziemy blisko ulicznego sprzedawcy lokalnych smakołyków. To jest właśnie to! To ta mieszanka….
P.S. na bazarze można też znaleźć produkty „europejskie” po indyjsku ulepszone np: makaron – zobaczcie jak wygląda 🙂
Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne, ale to co warto podkreślić to to, że mają właściwości lecznicze. Hindusi znacznie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, a często u podstaw ich kuchni leży ajurweda – tradycyjna medycyna.
Kuchnia indyjska obfituje w duże ilości warzyw oraz przypraw. Wśród przypraw króluje m.in: składnik mieszanki curry czyli kurkuma. Inaczej mówiąc szafran indyjski, przyprawa z tej samej rodziny co imbir. Kurkuma to antyoksydant, hamujący procesy zapalne, a jak wiadomo kancerogeneza (czyli powstawanie nowotworów) ściśle są z nimi powiązane. W Indiach przyprawę curry dodaje się do niemal wszystkich potraw.
Właściwości lecznicze mają także wspomniany wyżej imbir działający bakteriobójczo i anty-zapalnie, papryczka chili działająca antydepresyjnie, a kardamon, kolendra, cynamon i kumin regulują przemianę materii.
Po każdym powrocie z Indii przez pierwsze weekendy zawsze gotuję dania kuchni indyjskiej – od razu mi ich brakuje.
A teraz czas na przepis:
Zachęcam do ugotowania popularnego w Indiach gulaszu z soczewicy ”dal”, możemy podawać dal z chlebkiem nan lub ryżem, możemy też podawać do mięsa.
Oto mój bardzo prosty przepis – uprościłam go po swojemu 🙂 ale zapewniam, że mój dal jest przepyszny!
Dal
– podsmaż w garnku 1 cebulę, czosnek ( 3 ząbki) , imbir (2 cm), 2 papryczki chili oraz łyżkę przyprawy curry
– dodaj puszkę pomidorów oraz łyżeczkę soli, 1 szklankę soczewicy czerwonej oraz 3 szklanki wody
– gotuj 20 min
i JUŻ ….. ostre, pyszne, aromatyczne i zdrowe!
Smacznego! – Napisz czy Ci smakowało 🙂