Dni stają się coraz cieplejsze i czas spotkań przy grillu czy ognisku właśnie się rozpoczyna. Jeżeli szukacie bezmięsnej inspiracji – mam dla was ciekawą alternatywę prosto ze słonecznego RPA

Nie ma znaczenia czy jesteś pasjonatem, szefem kuchni czy po prostu lubisz dobrze zjeść – przygotowanie Stokbrood zajmie tylko 15 minut!
Czasu, jaki spędzicie na pieczeniu na ognisku czy grillu nie wliczam, bo to sama przyjemność, możecie w tym czasie opowiedzieć współbiesiadnikom kilka poniższych ciekawostek 🙂

Ognisko rozpalone? Grill rozgrzany?  To zaczynamy!

Składniki:

– 500 g mąki (może być pszenna)

– mała łyżeczka sody spożywczej

– łyżeczka soli morskiej

– ok. 30 g masła pokrojonego w kostkę

– dwie szklanki maślanki

Sposób przygotowania:

1. Umieść wszystkie suche składniki w misce i wgnieć w nie masło. Ugniataj cisto, dodając po trochu maślankę tak długo aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Podziel ciasto na małe części, zwiń w długie paski i owiń nim patyki.

3. Piecz do momentu aż ciasto będzie lekko zwęglone (lub do momentu, w który skończysz opowiadać współbiesiadnikom poniższe ciekawostki 😉

Czy wiesz, że…

  • W XIX wieku w Johannesburgu w celu zapewnienia drewna dla przemysłu górniczego powstał największy las stworzony przez człowieka. Dzięki 6 milionom drzew, uważany jest za największy teren leśny jaki posadzili ludzie.
  • W RPA można spotkać pierwszą trójkę największych ssaków, czyli słonia afrykańskiego, nosorożca białego i hipopotama nilowego, jak również najwyższego, czyli żyrafę, najszybszego, czyli geparda i najmniejszego ssaka na świecie, czyli ryjówkę malutką.
  • Kraj posiada 11języków urzędowych: afrykański, angielski, Zulu, Xhosa, Ndebele, Northern Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana i Venda. Najczęściej używanym językiem jest Zulu, a następnie Xhosa, oba używane są przez najliczniejsze plemiona w kraju. Angielski jest wspólnym językiem wszystkich mieszkańców RPA. 

Wróćmy do pieczenia – bułki powinny być już „zwęglone” 😉

Stokbrood można podawać z każdym rodzajem sosu, roztopionym masłem, a nawet z dżemem. Aby jeszcze pełniej poczuć smak RPA polecam popijać przekąskę winem De Morgenzon Sauvignon Blanc!

Smacznego! Enjoy your meal! Thokozela ukudla kwakho! Yiba nomdla wokutya!