Dni stają się coraz cieplejsze i czas spotkań przy grillu czy ognisku właśnie się rozpoczyna. Jeżeli szukacie bezmięsnej inspiracji – mam dla was ciekawą alternatywę prosto ze słonecznego RPA
Nie ma znaczenia czy jesteś pasjonatem, szefem kuchni czy po prostu lubisz dobrze zjeść – przygotowanie Stokbrood zajmie tylko 15 minut!
Czasu, jaki spędzicie na pieczeniu na ognisku czy grillu nie wliczam, bo to sama przyjemność, możecie w tym czasie opowiedzieć współbiesiadnikom kilka poniższych ciekawostek 🙂
Ognisko rozpalone? Grill rozgrzany? To zaczynamy!
Składniki:
– 500 g mąki (może być pszenna)
– mała łyżeczka sody spożywczej
– łyżeczka soli morskiej
– ok. 30 g masła pokrojonego w kostkę
– dwie szklanki maślanki
Sposób przygotowania:
1. Umieść wszystkie suche składniki w misce i wgnieć w nie masło. Ugniataj cisto, dodając po trochu maślankę tak długo aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Podziel ciasto na małe części, zwiń w długie paski i owiń nim patyki.
3. Piecz do momentu aż ciasto będzie lekko zwęglone (lub do momentu, w który skończysz opowiadać współbiesiadnikom poniższe ciekawostki 😉
Czy wiesz, że…
- W XIX wieku w Johannesburgu w celu zapewnienia drewna dla przemysłu górniczego powstał największy las stworzony przez człowieka. Dzięki 6 milionom drzew, uważany jest za największy teren leśny jaki posadzili ludzie.
- W RPA można spotkać pierwszą trójkę największych ssaków, czyli słonia afrykańskiego, nosorożca białego i hipopotama nilowego, jak również najwyższego, czyli żyrafę, najszybszego, czyli geparda i najmniejszego ssaka na świecie, czyli ryjówkę malutką.
- Kraj posiada 11języków urzędowych: afrykański, angielski, Zulu, Xhosa, Ndebele, Northern Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana i Venda. Najczęściej używanym językiem jest Zulu, a następnie Xhosa, oba używane są przez najliczniejsze plemiona w kraju. Angielski jest wspólnym językiem wszystkich mieszkańców RPA.
Wróćmy do pieczenia – bułki powinny być już „zwęglone” 😉
Stokbrood można podawać z każdym rodzajem sosu, roztopionym masłem, a nawet z dżemem. Aby jeszcze pełniej poczuć smak RPA polecam popijać przekąskę winem De Morgenzon Sauvignon Blanc!
Smacznego! Enjoy your meal! Thokozela ukudla kwakho! Yiba nomdla wokutya!